Шта након спорта? - Нaђa Хигл

Šta nakon sporta?

Postaveljeno 23.07.2017. / Pregledi: 12.455 pregleda.
Strana
1 od 4

Vrhunski sport zahteva malo mazohizma i ludosti

Svi vrhunski sportisti znaju da će doći i taj dan kada će morati da prestanu da se bave sportom koji vole. Da li će to biti zbog povrede, zbog zasićenja, zbog godina, ili pak, nekog sasvim drugog razloga, ne olakšava činjenicu da će se taj sportista osećati kao malo dete koje tek uči da hoda. Retko ko od nas razmišlja šta nakon sporta.

Kada sam počela da se bavim sportom imala sam samo 7 godina. Bila sam dete koje nije razmišljalo da će, kada za to dođe vreme, morati da se bavi nečim drugim. Dok sam na svakom treningu pomerala granice svojih mogućnosti nisam ni razmišljala “šta posle?”. U svakom pokretu sam ostavljala deo sebe i deo svojih misli… Jer, plivati ne znači “bućkati”.

Nakon sporta - Nađa Higl
Nađa Higl

Toliko je kompleksan taj pokret u vodi da koncentracija mora uvek da bude na maksimalnom nivou. Stalno ti prolazi kroz glavu, “sad ruke”, ”e sad noge”, “jao da li sad glava ide ili kad završim noge”. Složićete se da plivanje od zida do zida sa takvim sklopom misli i nije najbolji način za odrastanje dece.

Međutim, iako vrhunski sport zahteva malo mazohizma i ludosti, on i te kako obrazuje i usmerava. Mene je naučio da se ništa u životu ne dobija „na lepe oči“. Za sve moraš maksimalno da se potrudiš, a trud se uvek na kraju isplati.

Strana
1 od 4

Ostavi komentar