Природни порођај или царски рез? - Нaђa Хигл

Prirodni porođaj ili carski rez?

Postaveljeno 05.08.2017. / Pregledi: 15.525 pregleda.
Strana
1 od 2

Porođaj-strah od nepoznatog

Ova tema je sve zastupljenija kod nas. Prirodni porođaj postaje sve ređi, a carski rez postaje sve češći izbor. Pitam se, zbog čega? Da li zbog toga što buduće majke misle da je prirodan porođaj toliko bolan da neće moći da ga izdrže? Ili, pak, zbog toga što misle da je carski rez dobio ime jer je “carski” za majku?

Ne, drage moje. Carski rez nije dobio ime jer je “carski” za majku, već je “carski” za dete. Imala sam priliku da iskusim oba načina. Da sam se ja pitala, oba porođaja bi bila prirodnim putem.

porođajIpak nije sve uvek potaman. Krenuću od prvog, prvenstveno jer je to bilo moje prvo iskustvo. Naime, trudovi su počeli u 20 časova 07.04.2014. godine.

Kontrakcije su bile od početka na sedam minuta i rekoh sebi: “Nađa, hajde ti u bolnicu da ti dete ne izleti usput”. Kada sam tamo stigla, pregledali su me, kad ono, samo jedan prst otvorena. Kažu mi da idem kući i da neću skoro, ali da dođem opet ujutru u 8 časova da me prime.

Čitavu noć nisam spavala, jer su me trudovi konstantno budili, i jedva sam dočekala da se ujutru uputim u bolnicu. Primili su me, pripremili i pomislih: “Sad ćeš ti Nađa”. Međutim, ispratih ja jednu porodilju, ispratih i drugu, i treću i tako u nedogled.

Ja se makla nisam. Moj suprug i roditelji su nakon nekog vremena odustali i otišli da odmore, a ja sam se obavezala da ću im pustiti poruku kad budem na stolu. Ispratila sam prvu smenu, a zatim je došao i doktor koji me je vodio od samog početka, dr Parović.

Kada je došao odmah me je pitao želim li epidural, ja hrabro rekoh da ne želim. Probušili su mi vodenjak i priključili me na indukciju. Sve vreme sam imala česte kontrakcije, a nakon indukcije su postale još jače. Nisam se otvarala, i iznemogla nakon skoro 20 sati konstantnih trudova, tražim epidural.

Strana
1 od 2

Ostavi komentar