Полазак у вртић - Страница 2 од 2 - Нaђa Хигл

Polazak u vrtić

Postaveljeno 26.08.2017. / Pregledi: 15.299 pregleda.
Strana
2 od 2

Kada su mlađi svaka nova situacija se lakše prebrodi

Kada sam dolazila po njega u vrtić nije se zatrčavao ka meni. Dešavalo da uopšte ne želi da krene kući te sam ga čekala naslonjena na zid ponekad i sat vremena. Dakle, adaptacija na vrtić je trajala čitave dve nedelje, a redovnost smo postigli nakon šest meseci.

Sa drugim detetom je bilo lakše, iako mi se činilo da se on nikada neće adaptirati, jer je bio bolesno vezan za mene i bio je mlađi, imao je 15 meseci. No, njemu je bilo za nijansu lakše jer je njegov stariji brat bio uz njega i on se, verovali ili ne, adaptirao za tri dana.

Naravno, plakao je prilikom ostavljanja, ali to nije bilo strašno. On je brže progovorio i, uz brata i drugare, naučio mnoge stvari ranije nego brat. Čini mi se da kada su mlađi sve lakše ide. 🙂

Imuni sistem je stekao uz brata. On mu je iz vrtića donosio sve viruse i on je od početka bio redovan polaznik. Moje mišljenje je da mi sami oko toga napravimo neku nauku. Oni možda u početku plaču, ali samo dok se ne priviknu na činjenicu da će mama i tata uvek doći po njih.

Kažu da mnoga deca iz revolta ne žele da jedu u vrtiću (ja sam bila takva). Moji momci su na sreću ješni te ”štrajk glađu” nije dolazio u obzir. 🙂

Polazak u vrtić je stresniji za nas roditelje nego za decu. Lakše je adaptirati ih na bilo koju promenu dok su mala. Meni je, kao roditelju, teško padalo to odvajanje, ali gledano sada iz ovog aspekta, upisala bi ih i ranije da sam znala koliko će im prijati i koliko će  brzo stasati uz svoje vršnjake.

Što se spavanja tiče, u vrtiću su stekli radne navike. Naučili su i da se uspavaju kad je vreme za spavanje. Sada mi je sa njima pesma. Spavaju zajedno, imaju isti ritam, naučeni su da se čuvaju i da se igraju zajedno.

Kakva su vaša iskustva s polaskom u vrtić?

Strana
2 od 2

Ostavi komentar