Атопијски дерматитис - Школа Атопије - радионица - Нaђa Хигл

Atopijski dermatitis – Škola Atopije – radionica

Postaveljeno 08.11.2017. / Pregledi: 2.898 pregleda.

Atopijski dermatitis – Škola atopije

U subotu, 21.10.2017., imala sam priliku da prisustvujem Školi atopije. U stručnom timu prve Biodermine radionice bili su specijalista dermatovenerolog doc.dr Svetlana Popadić, specijalista pedijatar alergolog doc.dr Marina Atanasković-Marković i psiholog Vukašin Čobeljić. Oni su prisutnima na najbolji način uspeli da približe šta sve prati osobe koje imaju atopijski dermatitis.

Prvo nam se obratila doc. dr Marina Atanacković-Marković. Nije mi bilo teško da pratim ono što priča, jer sam sve simptome prepoznala. Oba moja deteta, ali i ja imamo atopijski dermatitis, no o tome ću kasnije. Ona nas je uputila na šta bi osobe koje imaju atopijski dermatitis morale da obrate pažnju i šta je to što bi trebali da izbegavaju kako bi se izbegle neželjene reakcije. Ono na šta je stavljen akcenat jesu prik i patch testovi koji se rade kako bi se otkrilo da li smo i na šta smo alergični. Ukoliko dete ima alergiju na grinje i/ili prašinu, neophodno je da se uslovi života poboljšaju. Mada verujem da sve ono što je do nas samih i do mama koje noćima bdiju nad svojom decom, da će biti u savršenom redu.

Ništa na svoju ruku

Potom nam se obratila doc. dr Svetlana Popadić i objasnila šta sve možemo preventivno da uradimo, ali i kada je stanje već poprimilo ozbiljnije razmere. Kao prevencija se koriste uljane kupke i kreme koje su baš za atopičnu kožu. Kao sredstvo koje se koristi kad je u pitanju upalno stanje, navela je sve ovo što se i u prevenciji koristi stim da je tada neophodno i korišćenje kortikosteroida koji se nanose na upaljeno mesto. Ono što ću vas u ovom slučaju zamoliti jeste da ništa ne radite na svoju ruku kada su kortikosteroidi u pitanju, već da ih koristite uvek u dogovoru sa dermatologom.

Sledeći nam se obratio psiholog Vukašin Čubeljić. On je ukazao na to kako bismo trebali da se ponašamo kada shvatimo da naše dete boluje od atopijskog dermatitisa. Objasnio je na koji način pristupiti detetu i pokušati da mu olakšate ovaj dosadni i uporni proces. Meni je bilo značajno ovo predavanje, jer sam uverena da sve dolazi iz glave. Ako ne umemo kao roditelji da umirimo decu, stanje će se samo pogoršavati.

Atopijski dermatitis – Koji su simptomi?

Ja vam ne mogu stručno ni opisati šta sam sve u Školi Atopije čula i naučila, ali ispričaću vam kako sam ja primetila kod svoje dece promene na koži.

Kod starijeg deteta se javilo blago crvenilo na obrazima. Vi i sami znate da u su u našem narodu rumeni obrazi odraz za zdravo dete. Deca umeju da se zarumene i od vrućine te ne treba svako crvenilo na koži povezivati sa atopijskim dermatitisom. Kako razlikovati? Ja sam shvatila da nije uobičajeno kada se starijem detetu na vratu pojavila crvena zadebljala koža. Zahvatilo je skoro polovinu vrata sa zadnje strane. Primetila sam da je nervozan i da ga jako svrbi. Obratila sam se porodičnim prijateljima koji su dermatolozi i oni su me uputili šta je to i kako tome da pristupim. Kod mlađeg se ta crvena zadebljala koža javila na obrazima.

Kod obojice je pristup bio isti. Konstatno mazanje tela i lica sa Bioderminom kremom za atopičnu kožu. Već nakon dva dana je crvenilo počelo da se povlači. Obzirom da su mala deca u pitanju i da im je teško objasniti zašto ne smeju da se češu, morala sam da pronađem pristup. Stariji je toliko osetljiv da kod njega ništa nije palilo. Ni lepa reč ni kad podviknem. Shvatila sam da je najbolje da ga zagrlim svaki put kad se unervozi. Na taj način su mu ruke bile zauzete jer me je grlio, ali mu je i pažnja bila skrenuta sa užasnog svraba. Kod mlađeg nije palilo ništa osim oštrog NE.

U mom slučaju, crvenilo i zadebljala koža su se pojavili na koži oko očiju, te sam danima izgledala kao rakun. To je jako peklo i svrbelo. Uz konsultacije sa dermatologom počela sam da primenjujem kortikosteroide i Biodermu (Atoderm). Nakon par dana se to povuklo.

Zašto nam se crvenilo više ne pojavljuje ?

Kada sam shvatila da preventivno mogu da sprečim da koža opet dođe u neko akutno stanje, uradila sam sve što je u mojoj moći. Počeli smo svo troje da se kupamo sa uljanom kupkom i uveče se zajedno mažemo. Leti i nemamo toliko problema, ali čim krene hladniji period koža počinje da se isušuje, potom i da crveni i to je meni prvi znak da moram da pojačam mazalice.

Atopijski dermatitis
Prijavite se klikom na sliku

Dragi moji, ja sam mnogo naučila tokom ove redionice. Na kraju izlaganja svakog od nas, prisutni su mogli da postavljaju pitanja i da na svako pitanje dobiju kvalitetan odgovor. Škola Atopije je organizovana od strane laboratorije Bioderma čiji su proizvodi meni, a i mojoj deci olakšali svaki prelazni period. Ovim putem vas pozivam da ukoliko imate dijagnozu da se klikom na sliku prijavite za sledeću školu atopije koja će se održati 18.11.  na Klinici za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije. Pridružite nam se i hajde da zajedno probudimo svest o ovom oboljenju.

 

Ostavi komentar