Шта након спорта? - Страница 2 од 4 - Нaђa Хигл

Šta nakon sporta?

Postaveljeno 23.07.2017. / Pregledi: 10.927 pregleda.
Strana
2 od 4

Povukla sam se iz sporta iz više razloga

U sportu je sve jasno, pogotovo u plivanju. Imaš plivača, imaš štopericu i nema tu neke velike nauke. Od starta do cilja sve zavisi od tebe samog i zastupljen je fer-plej. Makar bi tako trebalo da bude. U svakom slučaju, boriš se protiv vremena i protiv sebe samog. A protivnici su ti usputna satisfakcija, ukoliko ih pobediš.

Kada dođe taj trenutak da zbog neke “više” sile moraš da prestaneš da se baviš sportom, dolazi do prekretnice u tvom životu. Sledi to čuveno pitanje: “Šta sad? Šta nakon sporta?”.

Ja sam se povukla iz sporta iz više razloga. Jedan od njih je taj što kada si uspešan, onda je uspeh svačiji, a kada se desi “kiks” ili narodski rečeno neuspeh, onda je on samo tvoj. Niko te ne pita imaš li neki problem, povredu ili, pak, nezgodnu porodičnu situaciju, nego se odmah zaključuje “ah, slava udarila u glavu”.

Nijedan sportista se ne bavi sportom kako bi postao slavan. Bavi se sportom kako bi dao maksimum u svakom svom nastupu. Da sam kojim slučajem plivala par stotinki sporije u Rimu, (da, u pitanju su delići sekunde), bila bih četvrta i niko ne bi čuo za Nađu Higl.

Vrhunski sport donosi i povrede. One su još jedan od razloga zašto više nisam mogla da se potpuno posvetim plivanju. Povrede ramena, skočnog zgloba i prepone, kako su godine odmicale, bile su nepodnošljive i uticale su na mene tako da na treninzima ne mogu više da pružim svoj maksimum. Za nekoga ko je perfekcionista to nije moglo da se nadomesti. Na kraju svega toga, dogodi se i taj ulcerozni kolitis

Strana
2 od 4

Ostavi komentar